פחד קהל? כך תתגברו על התופעה
רוב הסיכויים שבמהלך הקריירה שלכם או בתקופת הלימודים שלכם תתבקשו להעביר פרזנטציה, להציג רעיון כלשהו, לדבר בפני קהל. זה יכול להיות במסגרת הלימודים בכיתה או במהלך סדנה באוניברסיטה, קורס מקצועי ואפילו ישיבת צוות בעבודה.
בין כל הפחדים, פחד קהל הוא הנפוץ ביותר בארצות הברית, רק למקרה שחשבתם שאתם היחידים שסובלים מהפחד הזה. אבל, בעוד שיש כאלה שרק מחפשים להשתזף באור הזרקורים ולהסב אליהם את מלוא תשומת הלב, הרי מי שסובל מהתופעה של פחד קהל נמנע מכל סיטואציה של עמידה בפני אנשים או דיבור בפורום מרובה משתתפים.
בין התופעות שנלוות לעמידה בפני קהל בקרב הסובלים מפחד קהל, ניתן למנות זיעה קרה, דפיקות לב, גמגום, סחרחורות ועוד סימפטומים פסיכולוגיים שמצביעים על כך שאותו אדם מעדיף כרגע להיות במקום אחר לגמרי.
אומנם יש כאלה שנמנעים מסיטואציות שמחייבות אותם לעמוד בפני קהל, אך הימנעות זו עשויה לעלות להם ביוקר – ציון נמוך יותר בסמינר ועד עיכוב קידום בעבודה אלה רק שניים מהתוצאות, שאולי לא לקחתם בחשבון שהחלפתם את הפרזנטציה בשתיקה רועמת.
אז איך תתגברו על כל זה? הכול עניין של רגיעה טוטלית, עוגנים שיסייעו לכם לעבור את המשימה וחיזוקים מבחוץ ומבפנים.
בדיקה עצמית: למה אתם פוחדים מהקהל?
קשה באימונים, קל בקרב
המוטו הזה תקף עבור מי שמתבקש להרצות או לדבר בפורום רחב וחושש לעשות זאת. אל תחכו שהפחד ייעלם מעצמו, השקיעו באימונים והכוונה היא הכנת מצגת ויזואלית שתסייע לכם להעביר את המסר במידה והיה לכם לרגע בלק אאוט ושכחתם מה רציתם להגיד. תוכלו גם להכין תקציר של הנאום שיעמוד לפניכם במקרה ותחפשו לרענן את הזיכרון.
- השתמשו בסימולציות חוזרות ונשנות מול המראה או בפני מספר חברים/בני משפחה שיוכלו לחוות דעה על הפרזנטציה שלכם כך שתוכלו לשפר אותה למקסימום האפשרי.
- שימו לב לשפת הגוף שלכם, לפעמים שימוש בשפת גוף בטוחה עושה את ההבדל והגוף מחזק אתכם ומעניק לכם ביטחון גם בדיבור עצמו.
- התאמנו שוב ושוב עד שתרגישו שאתם שולטים במצגת ועלו את הרמה בהדרגתיות מסימולציה מול המראה לסימולציה מול חבר, מול מספר חברים, אימון בבית ואז אימון מקדים על הבמה או בחלל בו אתם עתידים לדבר.
- במהלך האימונים, נסו למדוד זמן כדי לוודא שאתם מצליחים להתבטא כמו שצריך במסגרת הזמן שהוקצב עבורכם.
הכינו את עצמכם להרצאה