לחץ יומיומי: איך לחיות עם המגפה של המאה ה-21
רבים מאיתנו חווים לחץ יומיומי שמלווה אותנו בשגרת היום. אינספור משימות שמונחות על שולחן העבודה, בקשות של הילדים, מטלות שיש לבצע בבית וכיוצא באלה. לפעמים, הלחץ היומיומי גורם לנו לחרדות ולחשש שלא נעמוד בקצב, ואפילו למיחושים פיזיים כמו כאבי ראש ובטן, ותחושה של אובדן שליטה על הגוף.
מחקרים מראים שלחץ יכול לגרום לעלייה בלחץ הדם, מחלות לב, סחרחורות ומיגרנות ולפגוע במערכות יחסים, להפוך לדיכאון. הסובלים מלחץ יומיומי מדווחים גם על נדודי שינה ואפילו על בחילות והקאות.
היות שבני האדם שונים זה מזה, הרי שכל אחד נלחץ ממשהו אחר בין אם מדובר באובדן עבודה, בעיות כספיות, טיסה צפויה, עמידה מול קהל. כל אחד והלחץ שלו אבל המשותף לכולם הוא שהם נלחצים ממשהו וכיצד למנוע פגיעה כתוצאה מהלחץ, חשוב להבין מאין הוא נובע ולדעת כיצד להתמודד ולנצח אותו.
מחקרים מצביעים על כך שפעילות גופנית מסייעת בהתמודדות ארוכת טווח עם לחץ יומיומי. הסיבה לכך היא כימית: תנועה משחררת אנדורפינים שמעלים את מצב הרוח באופן מידי וכך מפחיתים גם לחצים ויוצרים רוגע. לתזונה מאוזנת יש חשיבות רבה על לחץ כאשר מזונות עשירים בסוכרים, חומרים משמרים ומשקאות עם ריכוז גבוה של אלכוהול או קפאין מעלים את תחושת המתח ולכן, מומלץ להימנע או להפחית משמעותית מהכמות.
גם לשנת לילה טובה הקלה ניכרת על רמת המתח וכן פעולות הרפיה והרגעה כמו מדיטציה, יוגה, דמיון מודרך. חשוב ללמוד לנשום עמוק כדי לשחרר לחץ ולתרגל נשימות על מנת שבזמן אמת הנשימה תסדיר את עצמה באופן אינטואיטיבי יותר.
גישה חיובית אף היא מהווה אסטרטגיה לניהול לחץ יומיומי – כאשר מיד מסיחים את הדעת ממה שמלחיץ ומתמקדים במשהו שמסב הנאה או רוגע וכך מפתחים גם גישה חיובית יותר כלפי מקור הלחץ. למשל, זה קשה אבל אחר כך יהיה קל יותר או מטעות זו אלמד ואשתפר בעתיד.
חשוב להבין שיש השפעות ארוכות טווח על הבריאות הפיזית והנפשית כתוצאה מלחץ יומיומי ולדעת איך להתמודד איתו, כל אחד והדרך הנכונה לו.