מירוץ החיים: איך להתמודד עם השגרה הלחוצה?
החיים המודרניים מזמנים שלל יתרונות, זה ידוע, אך לצידם אתגרים. אחד מהם, התנהלות בתחושת מרדף; בין אם מדובר בעבודה, בלימודים, בטיפול בילדים או בעבודות הבית – נדמה שתמיד יש מה לעשות, ותמיד מעט מדי זמן ביממה לעשות הכל. על אף שרובנו רגילים למרוץ הזה, הוא עלול להוביל לתחושה מתמשכת של שחיקה ומתח נפשי. שאלו את עצמכם, מתי לאחרונה הרגשתם רוגע ושלווה אמיתית? סביר שתתקשו להיזכר.
למתח נפשי יש השפעה קשה וארוכת טווח על הבריאות הגופנית. אנשים מתוחים נמצאים בקבוצות סיכון שונות לבעיות בריאותיות; הם נוטים יותר לחוש תשישות וכאבים שונים, מדווחים על קשיים בקשב ובריכוז, הפרעות עיכול, שינה לא סדירה ועוד. בנוסף לתגובות הגופניות ללחץ, קיימות גם השפעות רגשיות לקיום שגרה מתוחה. אחת מהבולטות שבהן - מצב רוח ירוד. כיצד תוכלו לשמור על עצמכם מפני תגובות אלה? כיצד ניתן להתמודד עם שגרה מלחיצה?
על מנת להתמודד עם מתח ממושך באופן מיטבי, מומלץ להשקיע בבריאות הפיזית, בראש ובראשונה. קל להגיד, חשוב לבצע: צרו לעצמכם שגרה המספקת שינת לילה ארוכה מספיק ונטולת הפרעות (ולא, 3 שעות אינן נחשבות ארוכה מספיק). שינה מהווה בסיס חשוב לכל מה שאתם רוצים להיות ולעשות במהלך היום, ולכן שמירה על שגרת שינה שמתאימה לכם היא אסטרטגיה חשובה לניהול אורח חיים בריא. גם כשהלו"ז משתולל והלילה הופך לשלוחה של היום. שימו עצור, לכו לישון.
חשוב לא פחות, נסו לשמור על פעילות גופנית סדירה; מעבר להשפעה החיובית של ספורט על הכושר הגופני, אימון קבוע משפיע לטובה על מצב הרוח וכן מהווה מקור לשחרור מתח. כשאתם עמוסים ולחוצים במיוחד, סביר שתמצאו פחות זמן לעסוק בפעילות גופנית, אך זהו בדיוק הזמן להתעקש על הכנסתה לסדר היום שלכם. מצאו לכם פעילות שאליה אתם מתחברים: הליכות? יופי. ריצה? נהדר. שחיה עוזרת לכם להתנתק? לכו על זה. דווקא זומבה? או-לה!
לבסוף, זכרו כי תזונה נכונה היא חשובה ביותר להתמודדות עם סדר יום עמוס. הרגלי אכילה בריאים יאפשרו לכם לצרוך מאכלים שמאפשרים לכם להישאר ערניים לאורך זמן, מבלי לגרום לנפילות אנרגיה מרובות במהלך היום (ולא, כריך מול המחשב לא נחשב להרגל אכילה בריא).
כל מי שצפה בסרט ׳הסיפור שאינו נגמר׳ זוכר ודאי את ביצות העצב הטובעניות המאיימות לבלוע הכל. גם לביצות הלחץ יש התנהלות דומה: אחד המאפיינים של שגרה עמוסה הוא הכניסה שלנו למעין מרוץ בלתי נגמר, מבלי שנשים לב. היא נוטה להשתלט ולהפוך לחזות הכל: אנחנו העבודה, המטלות הן אנחנו. חשוב לשמור על עצמנו באופן אקטיבי, ולשלב אל תוך השגרה רגעים שהם רק שלנו, כאלה שלא נמצאים ברשימת משימות (לא שלנו ולא בכלל). אלה זמנים בהם ניתן לקחת מרחק מהמתח, ולנשום.
עבור אנשים מסוימים יהיה מדובר ממש בפינוי כמה דקות ביום לתרגילי נשימות, בעוד שעבור אחרים יהיה מדובר בזמן המוקדש לתחביב חשוב; יש שיעדיפו לבלות זמן כזה בדפדוף ברשתות החברתיות ויש שעבורם קריאת ספר תעשה את העבודה. יש הזקוקים לזמן בהייה. פשוט לבהות. מה שעובד. כך או אחרת, חשוב שלא נוותר על הרגעים האלה – הם אלה שנותנים את הכוח והרוגע, גם כשקשה למצאם.
המאמר נכתב על ידי צוות מומחים מטעם בטיפולנט - פורטל לשירותים פסיכולוגיים המציע אינדקס מטפלים הכולל פסיכולוגים ומטפלים במגוון תחומי טיפול.