חיפושדלגו ל חיפוש
דלגו ל
הפרעות שינה - כל מה שחשוב לדעת
לילה לא שקט. אתם מתהפכים במיטה, מיוזעים, החרדות עולות וצפות, מנסים לקרוא ספר אולי לראות טלוויזיה, לעצום עיניים, להירגע, לדמיין, אבל השינה פשוט לא באה.
אתם לא לבד. רבים סובלים מתופעה של נדודי שינה זמנית או קבועה. לעיתים מדובר בסימפטום שקשור לשינויים הורמונאליים או לחץ נפשי, בעיה בריאותית כלשהי ואפילו תרופות שנוטלים ולעיתים מדובר בהפרעה ממשית שדורשת אבחון וטיפול.
מהן הפרעות שינה נפוצות, סימני היכר ומה אפשר לעשות כששנתכם נודדת?
זהירות, דום נשימה לפניך! דום נשימה בשינה הוא מצב רפואי לרוב כרוני שמתאר הפסקת נשימה במהלך השינה - אפניאה. מדובר אומנם בהפסקת נשימה קצרה יחסית, אך כזאת שגורמת לצניחה ברמות החמצן בדם. הפרעה זו נפוצה יותר בקרב מי שסובלים מבעיות לחץ דם, אי ספיקת לב, השמנה או סוכרת. כ-6% מהאוכלוסייה סובלים מתופעה זו כאשר הגוף מושפע ממנה בדרכים רבות מנחירות דרך יובש בפה ועד ישנוניות במהלך היום. לרוב הפציינט אינו מודע להפסקת הנשימה ובן הזוג הוא ששם לב לכך. הטיפול מגוון מירידה במשקל דרך התקן לקידום הלסת, מכשיר פלסטי שמרווח את הלוע ומפנה מקום למעבר אוויר.
הולכים לישון והרגליים חסרות מנוחה?
אחת התסמונות שנפוצה בעיקר בעת הריון היא תסמונת הרגליים חסרות המנוחה. זוהי הפרעה נוירולוגית המלווה בתחושה שהרגליים רוצות לנוע, מעקצצות, נמלול, צריבה, מתיחות, דקירות חדות. פעמים רבות התופעה קשורה במחסור בברזל ובהשמנה וכן באי ספיקת כליות, דלקות מפרקים ובעיות בכלי הדם. תרופות נוגדות דיכאון עשויות להחריף את התופעה והיא שכיחה במיוחד אצל אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. נהוג לשנות הרגלי חיים על מנת לטפל בתופעה מהפחתת צריכת הקפאין והאלכוהול, פעילות שמרגיעות, מתיחות לרגליים לפני שכיבה וכן תוספי תזונה כמו ברזל, כורכום וג'ינקו בילובה וכן טיפול התנהגותי קוגניטיבי עשויים לסייע להשגת המנוחה המבוקשת, ללא רגליים שיטרידו את מנוחתכם.
נרדמים באמצע היום
הפרעת שינה בשם נרקולפסיה מתבטאת בישנוניות יתר גם ביום והירדמות בלי סיבה. זוהי תופעה נוירולוגית כרונית שהיא תוצר של חוסר יכולת של המוח לווסת את מחזורי השינה. כלומר, דפוסי השינה נפגעים ולכן האנשים שסובלים מתופעה זו עשויים לחוות התקפי שינה במהלך היום. קיים טיפול תרופתי וטיפול בממריצים וכן שינויים באורח החיים להתמודדות עם נרקולפסיה.
ערים באופן חלקי
הפרעת שינה נוספת שעשויה לפגוע באיכות החיים היא פאראסומניה המתייחסת לשינה המלווה בתנועות, הבעות, התנהגויות יוצאות דופן בעת שינה ובין מצבי שינה ואף בזמן היקיצה מחריקת שיניים ועד דיבור בעת שינה. ישנה פעילות פיזיולוגית והתחושה היא של שלב ביניים בין מצב עירות למצב שינה. התופעה יכולה לבוא לידי ביטוי ביקיצה מבולבלת או תחושת סהרוריות וחשוב לדעת שאלכוהול, טיפול תרופתי ומתח נפשי מחמירים תופעה זו.
לחוצים ולא מצליחים לישון?
הפרעת השינה הנפוצה ביותר היא אינסומניה – נדודי שינה. כאשר נהוג להבחין בין נדודי שינה זמניים לרוב בתקופות של לחץ ומשבר או בשל מחלה ובין נדודי שינה כרוניים, שנמשכים זמן רב ומופיעים בתדירות גבוהה. נדודי שינה נובעים מגורמים רפואיים שונים כמו בעיות סינוס, אלרגיות, אסטמה, דלקת פרקים או כאבים או מצבים נוירולוגיים שונים, אבל במקרם רבים הגורם הוא נפשי בעקבות דיכאון או חרדה. חשוב לטפל במצבים רגשיים אלה, להירגע ככל שניתן, כולל אמבטיה חמה, מוסיקה נעימה, טקס הכנה לשינה, הפחתת צריכת הקפאין, פורמולות ורכיבים טבעיים שיכולם לסייע בשינה איכותית יותר.
חשוב לזכור שהשינה קריטית לתפקוד היומיומי שלנו ותופעות של הפרעות שינה ונדודי שינה פוגעים ברווחה הפיזית והמנטאלית. חפשו דרכים שיעזרו לכם להישאר רגועים אך בשליטה וכמובן, לשקוע בשינה נפלאה.
בר ימנידלגו ל בר ימני