איך להתמודד עם שגרת קורונה הלחוצה כהורים לילדים קטנים
הקורונה שינתה את סגנון החיים ועל אף החזרה ההדרגתית לשגרה מדובר במציאות אחר מזו שהכרנו לפני שהנגיף התפרץ לחיינו. מפלס הלחץ עולה זמנית, חוסר הוודאות, ההנחיות המשתנות, דינמיקה שיכולה לערער ולהוסיף לסיר הלחץ בו ההורים נתונים ממילא.
החשוב מכל הוא להבין שילדים ובמיוחד הקטנים זקוקים למסגרת, כיוון שהיא מעניקה להם יציבות בחיים ולכן, חשוב לנסות לשמור על איזושהי שגרה גם בכפוף לנסיבות ולשדר רוגע וביטחון.
איך הורים יכולים להתנהל בשגרת הקורונה ולהתמודד עם המצבים הרגשיים והאתגרים שבדרך? הנה כמה עצות מעשיות.
הכי קרוב שיש לשגרה – האלטרנטיבות האינטרנטיות
נסו לאמץ לעצמכם שגרה עליה תוכלו לשמור על אף ההנחיות המשתנות. התמקדו בדברים הקטנים שעושים הבדל גדול כמו ארוחות בשעות קבועות, פעילויות של משחק ביתי וכדומה. שרטטו את הגבולות כך שמראש הילדים יבינו מה מצופה מהם, מה מותר ומה אסור. כך, תוכלו להגביל זמן מול מסכים, להקפיד על מקלחת בשעה קבועה וכדומה. נסו להבטיח שההתארגנות יעילה, בין אם מדובר בהכנת התיק והבגדים יום מראש או בהסבר על מה עומד להתרחש יום למחרת במילים שיהיו להם מובנות.
פעילות בהתאם להנחיות – אל תוותרו על משחקים
אל תתנו לפחדים שלכם להשפיע על הביטחון של הילדים. נסו להסביר להם מה קורה במילים שהם יבינו או חפשו עבורו אלטרנטיבות למה שהם מכירים. אם הם היו בחוג משחק והחוג עבר לזום, בדקו אלטרנטיבה שתאפשר להם להמשיך להשתתף בחוג גם מרחוק או חפשו מתי ואיך הוא יכול להיפגש עם חברים, או לבלות בגינה, במסגרת ההנחיות ותחת השגחתכם. נסו גם להנחות אותם איך עליהם לפעול מבלי להלחיץ אותם. לדוגמה, "תני לילד לעלות על המגלשה וכשהוא יסיים, תעלי" כדי להעביר מסר של שמירת מרחק או "אחרי שנגענו במעקה נשטוף את הידיים עם ג'ל מיוחד" להטמעת הרגלי היגיינה.
חשוב לשמור על קשר עם דמויות מתוך חייהם של הילדים, אפילו אם לא אפשרי לפגוש אותם כרגע, כמו סבא וסבתא, או לפגוש אותם דרך אפליקציות כמו פייסטיים או במפגש מרחוק. נסו להסביר לילדים ככל שניתן על השמירה על המרחק או את הריחוק מהם, אבל חפשו אלטרנטיבות למפגשים הפרונטליים, כדי שהילדים יבינו שדמויות אלה הן עדיין חלק בלתי נפרד מחייהם. סבא וסבתא יכולים להקריא לילדים סיפור ולשלוח סרטון או כל פעילות משותפת אחרת, אפילו במתכונת מקוונת.
תמיכה – חפשו פרטנרים לתקופת הקורונה
זכרו שהורים לילדים קטנים נמצאים בסיטואציה מורכבת ממש כמוכם ויש הרבה מאוד קהילות וירטואליות, וכן הורים שנפגשים לשוחח על המצב ומחליפים ביניהם רעיונות איך להתגבר על לחץ וחרדה בעקבות הקורונה, כולל התייעצות עם אנשי מקצוע, שיכולים לסייע בהתמודדות עם מצבים רגשיים. אתם לא לבד – הקורונה היא מגיפה עולמית והורים בכל העולם חווים את מה שאתם חווים, ויש עם מי לדבר ועם מי להתייעץ כדי לפעול בשיקול דעת ולקבל כלים להורות במצבי משבר. בכל מקרה, אל תאשימו את עצמכם או תעמיסו על עצמכם דברים שלא תוכלו לשאת או לבצע. נסו להימנע מהבטחות שווא לילדים כמו "תכף נטוס לחופשה" אם אין לכם שליטה על כך. נסו לבצע רק מה שאתם יכולים ולהתמקד במה שקורה כעת ולא במה שיקרה לאחר הקורונה.
רסקיו רמדי יוכל לעזור לכם להתמודד עם מצבים רגשיים זמניים כמו בתקופת הקורונה. הפורמולה מבוססת על תמציות פרחי באך, שפותחו על ידי הרופא האנגלי ד״ר אדוארד באך, והן מיועדות להתמודדות במצבים זמניים יומיומיים של מתח, לחץ וחרדה, ומתאימות גם להורים וגם לילדים.