חווים שינוי בחיים? איך להתמודד עם לחץ זמני
החיים רצופים בשינויים ומצבים של אי ודאות ותקופת הקורונה הוכיחה זאת גם למי שעד כה דילג בקלילות משינוי לשינוי. אלה יכולים להיות שינויים בצמתים כמו גיל ההתבגרות, נישואין, לידת ילד והרחבת המשפחה, שינוי של מקום מגורים או עבודה, גיל המעבר, יציאה לפנסיה, גיוס, שחרור מהצבא, תחילת או סיום לימודים או שינויים בלתי צפויים כמו שינוי לרעה במצב הבריאותי או מגפה עולמית. שינויים עשויים להוביל לתגובה של לחץ זמני, שתלוי בעיקר בסוג השינוי ובעוצמתו כפי שאנחנו או סביבתנו תופסים אותו.
ללחץ בטווח המיידי עשויה להיות השפעה חיובית. כאשר הגוף מגיב ללחץ הוא למעשה משחרר הורמונים המגבירים את קצב הלב ומכינים את השרירים לתגובה. אך בטווח הארוך יותר ובמיוחד אם רמות הלחץ גבוהות מעבר לפן ההישרדותי, הוא יכול להשפיע לרעה על המצב הנפשי והבריאותי. לחץ יכול לגרום לכאבים פיזיים מכאבי בטן ועד כאבי ראש ולחרדה, דיכאון, נדודי שינה, חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר, קשיי נשימה, העלאת לחץ הדם ובעיות במערכת העצבים והמערכת האנדוקרינית. יש אנשים שחשים כאבים בשרירים ואחרים תחושת דכדוך, ללחץ יש אפילו השפע על המחזור החודשי אצל נשים ואובדן חשק מיני אצל שני המינים.
איך לנהל נכון לחץ זמני?
לחץ אפילו אם הוא זמני דורש תגובה ושליטה וכיצד להתנהל אתו נכון חשוב לגייס את המשאבים ולקבל את הכלים הנכונים במיוחד אם אתם בתקופה של שינויים.
נסו לזהות מהם הגורמים ללחץ, כדי להבין איך ניתן לנהל נכון יותר את הסיטואציה – לא להימנע, אלא להתמודד אתה בדרך שתאפשר הפחתה של רמת הלחץ.
סקרו היטב את אורח החיים שלכם על מנת להבין אם יש הרגלים שעשויים להחריף את הלחץ כמו ניהול לקוי של לוח הזמנים בעבודה או לקיחת יותר משימות מכפי שתוכלו לבצע בפועל.
להרגלים כמו עישון יכולה להיות השפעה על רמת הלחץ וכדאי לחולל שינויים באורח החיים, שיכולים לחולל שינוי חיובי כמו למשל, תזונה מאוזנת ופעילות ספורטיבית בהלכה יורד הורמון הקורטיזול ומשתחררים אנדורפינים שמעלים את מצב הרוח.
קיימות שיטות אלטרנטיביות להפחתת מידת הלחץ שכדאי לאמץ כמו למשל, מיינדפולנס (קשיבות) המסייעת להתמקד ולנשום טוב יותר תוך העלאת המודעות. כמו גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי המסייע לפענח את דפוסי המחשבה, לזהות נקודות תורפה ופעולות חיוביות שיכולות לסייע בהפחתת מידת הלחץ.
טכניקות הרגעה והרפיה כמו יוגה ומדיטציה, דיקור סיני, ארומתרפיה ועיסוי יכולות בהחלט להתמודד עם לחצים. דעו מתי לקחת הפסקה מהמרתון היומיומי לצורך אוורור והטענת אנרגיות מחודשת, כדי להתמודד עם הסיטואציה ונסו להסתכל גם על הצד החיובי של הדברים כמו מה הלחץ לימד אתכם, או אילו יתרונות תוכלו להפיק מהמצב.
נסו לתרגל דמיון מודרך במהלכו אתם מנתקים את עצמכם מכאן ועכשיו וחושבים על מקום או משחזרים רגש ואפילו ריחות שמשרים עליכם רוגע. כל אחד מגלה עם הזמן מהם התרגילים הנכונים עבורו לשחרור לחץ זמני בין אם מדובר בתרגול בזמן אמת כמו נשימות עמוקות או ניהול אורח חיים מאוזן ושפוי יותר להתמודדות יומיומית עם לחצים.
רסקיו למצבי לחץ
פורמולות של תמציות פרחי באך יכולות לסייע על פי ספריו של ד"ר באך ופרסומים אחרים בהתמודדות עם לחץ זמני ומצבים רגשיים. רסקיו משלב תמציות שיכולות לסייע להשיג את תחושת הרוגע המבוקשת ומתאים אפילו לילדים ואין לו תופעות לוואי, כך שתוכלו להרגיש שלווים ובטוחים יותר. כדאי לשמור בהישג יד ולשלוף בכל עת שאתם זקוקים לחיזוק מהמרגיע הלאומי. ניתן להשתמש בתמצית הפרחים שנבחרו מהגנים המקוריים בבריטניה במצבים של לחץ – לטפטף על הלשון או להוסיף למשקה.